46 Senarai Bank Di Malaysia 2021 Untuk Panduan Anda

Mungkin ada dikalangan anda yang tertanya-tanya berapakah dan apakah senarai bank di Malaysia yang telah diluluskan oleh Bank Negara Malaysia dan beroperasi di negara ini secara sah.

Oleh itu, admin infosantai merasa terpanggil untuk menyenaraikan 46 bank-bank yang telah diberikan lesen untuk beroperasi secara sah di Malaysia khasnya.

Info ini dipetik daripada rujukan admin melalui website rasmi Bank Negara Malaysia. 

Senarai Bank Di Malaysia adalah seperti berikut:

Bank Komersial

1. Affin Bank Berhad

Affin Bank Berhad (AFFINBANK) adalah anak syarikat milik penuh Affin Holdings Berhad yang tersenarai di Bursa Malaysia. Ia mula beroperasi pada Januari 2001 berikutan penggabungan antara bekas Perwira Affin Bank Berhad dan BSN Commercial (M) Berhad pada bulan Ogos 2000.

Pada bulan Jun 2005, ia bergabung dengan bekas Affin-ACF Finance Berhad. Ibu pejabat bank ini terletak di 17th Floor, Menara Affin 80, Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia.

AFFINBANK menyediakan rangkaian produk dan perkhidmatan kewangan yang disediakan untuk pelanggan runcit dan korporat. Segmen perniagaan sasaran dikategorikan di bawah unit perniagaan utama seperti Perbankan Perniagaan, Perbankan Pengguna dan Perbendaharaan.

Perbankan Perniagaan menawarkan perkhidmatan dalam perbankan korporat, pembiayaan kontrak dan pembiayaan perdagangan kepada korporat, pelanggan institusi dan PKS. Perbankan Pengguna menyediakan kad kredit, pinjaman peribadi, morghage, simpanan / semasa dan perkhidmatan pengambilan deposit serta pinjaman sewa beli kepada individu.

Swift Code bank ialah PHBMMYKL.

2. Alliance Bank Malaysia Berhad

Ditubuhkan seawal tahun 1958 di Selangor Kwangtung Association Building, Jalan Pudu, Kuala Lumpur.

Alliance Bank adalah sebahagian daripada Alliance Financial Group, sebuah kumpulan perkhidmatan kewangan yang dinamik dan bersepadu yang menawarkan penyelesaian pembiayaan akhir-ke-akhir menerusi Perbankan Pengguna, Perbankan Perniagaan, Perbankan Islam, Perbankan Pelaburan dan perniagaan Broker Saham.

Ia menyediakan akses mudah ke pangkalan pelanggan yang luas di seluruh negara melalui saluran penghantaran pelbagai termasuk cawangan runcit, Pusat Perbankan Privilege, Pusat Perbankan Islam, Pusat Perniagaan, cawangan Bank Pelaburan dan pejabat Pemasaran Langsung yang terletak di seluruh negara, serta perbankan mudah alih dan Internet .

3. AmBank (M) Berhad

Ditubuhkan pada bulan Ogos 1975, Kumpulan AmBank adalah salah satu kumpulan perbankan terbesar di Malaysia.

Kumpulan ini terdiri daripada AMMB Holdings Berhad, sebuah syarikat yang tersenarai di Papan Utama Bursa Malaysia, dengan anak-anak syarikat yang menawarkan pelbagai produk dan perkhidmatan kewangan konvensional dan kewangan Islam.

Melalui keupayaan platform perbankan sejagat, Kumpulan memenuhi keperluan spektrum segmen pelanggan yang luas, meliputi aktiviti berkaitan perbankan peribadi, perbankan perniagaan, perbankan pelaburan, broker saham, pengurusan dana, insurans hayat dan am, dan takaful keluarga.

Kumpulan AmBank telah berkembang secara dinamik dan mendapat pengiktirafan sebagai kumpulan penyelesaian kewangan pilihan Malaysia, perkongsian strategiknya dengan pemain global utama telah membuka jalan untuk hubungan antarabangsa yang lebih besar.

Mempunyai reputasi yang kukuh sebagai penyedia penyelesaian kewangan utama di Malaysia. Ambank juga telah menjalankan kerjasama dengan Kumpulan Perbankan Australia dan New Zealand (ANZ), Insurans Australia Group (IAG) dan MetLife Inc.

4. BNP Paribas Malaysia Berhad

BNP Paribas telah wujud di Malaysia sejak tahun 1973.

Pada tahun 1993, BNP Paribas membuka Unit Offshore Banking bertempat di Labuan dan memulakan aktiviti Penyelidikan Korporat dan Ekuiti. Kemudian pada tahun 2007, BNP Paribas melancarkan aktiviti Pengurusan Asetnya dan seterusnya aktiviti Pengurusan Aset Islam pada tahun 2009.

BNP Paribas adalah salah satu daripada lima bank asing dan satu-satunya bank Eropah yang telah menerima lesen komersil sepenuhnya di Malaysia pada tahun 2010, menandakan pengembangan berterusan selama 40 tahun di negara ini.

Pada tahun 2012, BNP Paribas mula beroperasi sebagai hab perbankan Islam untuk Asia Pasifik dengan pasukan pakar khusus untuk menawarkan penyelesaian kewangan yang disesuaikan dengan islam dan memenuhi syariah kepada pelanggan di seluruh rantau ini.

5. Bangkok Bank Berhad

Gambar Kredit: The Banker

Bangkok Bank Limited, Cawangan Kuala Lumpur membuka perniagaannya pada 23 Januari 1959 yang menawarkan pelbagai perkhidmatan perbankan komersil.

Pada 20 Mei 1993, Bangkok Bank Limited, Bangkok (“Bank Induk”) mengubah statusnya kepada syarikat awam yang dikehendaki oleh Akta Sekuriti & Bursa Saham, Thailand dan oleh itu, Bank Induk kemudiannya dikenali sebagai Bangkok Bank Public Company Limited, begitu juga Cawangan Kuala Lumpur.

Selaras dengan peraturan Bank Negara Malaysia ke atas semua bank asing untuk dimasukkan ke dalam negara, Bangkok Bank Berhad (“BBB”) telah diperbadankan pada 12 Mei 1994 dan mengambil alih keseluruhan operasi Cawangan Kuala Lumpur Public Bank Limited Company.

BBB adalah anak syarikat milik penuh Bangkok Bank Public Company Limited dengan modal saham yang dibenarkan dan berbayar sebanyak RM1 bilion. Aktiviti utama BBB adalah perbankan dan perkhidmatan kewangan yang berkaitan.

BBB mempunyai hanya satu anak syarikat iaitu BBL Nominees (Tempatan) Sdn Bhd. Kegiatan utama anak syarikat adalah penyediaan perkhidmatan penama.

6. Bank of America Malaysia Berhad

Bank of America Malaysia Berhad menyediakan pelbagai produk dan perkhidmatan perbankan di Malaysia. Ia menawarkan modal kerja, pengurusan tunai, pembiayaan perdagangan, pendapatan tetap, pertukaran asing, perdagangan, pajakan, dan perkhidmatan pembiayaan kepada pelanggan korporat dan institusi kewangan.

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1959 dan berpusat di Kuala Lumpur, Malaysia. Bank of America Malaysia Berhad adalah anak syarikat Bank America International Financial Corporation.

7. Bank of China (Malaysia) Berhad

Bank of China (Malaysia) Berhad menawarkan perkhidmatan perbankan komersial dan swasta. Bank menawarkan pinjaman komersial dan perumahan; akaun semasa dan simpanan; dan perkhidmatan depositori semasa dan tetap.

Di samping itu, ia menyediakan perkhidmatan pembiayaan projek dan overdraf. Bank itu ditubuhkan pada 2001 dan berpangkalan di Kuala Lumpur, Malaysia.

Bank of China (Malaysia) Berhad beroperasi sebagai anak syarikat Bank of China Limited. Bermula dari 17 Oktober 2016, Bank of China (Malaysia) Berhad beroperasi sebagai anak syarikat BOC Hong Kong (Holdings) Limited.

8. CIMB Bank Berhad

CIMB Group Holdings Berhad adalah sebuah bank universal Malaysia yang beribu pejabat di Kuala Lumpur dan beroperasi dalam pertumbuhan ekonomi yang tinggi di ASEAN.

CIMB Group adalah bank pelaburan ASEAN yang asli, bank pelaburan yang berpusat di Asia Pasifik (bekas Jepun) dan salah satu bank Islam terbesar di dunia.

CIMB mempunyai rangkaian cawangan runcit yang luas dengan 1,080 cawangan di rantau ini.

Kumpulan ini beroperasi di bawah beberapa entiti, termasuk CIMB Investment Bank, CIMB Bank, CIMB Islamic, CIMB Niaga, CIMB Securities International dan CIMB Thai.

Aktiviti perniagaan kumpulan terutamanya dalam bidang Perbankan Pengguna, Perbankan Borong, yang terdiri daripada Perbankan Pelaburan dan Perbankan Korporat, Perbendaharaan & Pasaran, Strategi Kumpulan & Pelaburan Strategik, dengan pasaran terasnya ialah Malaysia, Indonesia, Singapura dan Thailand. CIMB Islamic beroperasi selari dengan perniagaan ini, sejajar dengan model perbankan dwi kumpulan.

Kumpulan ini mempunyai lebih daripada 40,000 pekerja yang terletak di 18 buah negara, yang meliputi ASEAN dan pusat kewangan global utama, serta negara-negara di mana pelanggan mempunyai urusan perniagaan dan pelaburan yang penting.

Capaian geografi kumpulan dan produk dan perkhidmatannya dilengkapi secara perkongsian. Rakan-rakannya termasuk Kumpulan Kewangan Utama, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Standard Bank dan Daewoo Securities.

9. China Construction Bank (Malaysia) Berhad

China Construction Bank (Malaysia) Berhad (“CCBM”) telah, pada 1 Oktober 2016, menerima kelulusan sebagai syarikat yang diperbadankan daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, menjadi anak syarikat pertama China Construction Bank Corporation (“CCBC”) di Malaysia. CCBM juga merupakan anak syarikat CCBC ke-30 di luar negara.

Menteri Kewangan Malaysia telah memberikan lesen perbankan kepada CCBM berkuatkuasa pada 1 Oktober 2016, tarikh CCBM diperbadankan. CCBM kemudian mendapat kelulusan daripada Bank Negara Malaysia (Bank Negara Malaysia) untuk memulakan operasi perniagaan pada 27 Januari 2017.

CCBM mengadakan majlis perasmiannya pada 2 Jun 2017 yang dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia Dato ‘Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak dan Pengerusi China Construction Bank Corporation, Wang Hongzhang, dan dihadiri oleh beberapa pemimpin dan pemimpin perniagaan.

10. Citibank Berhad

Citibank Berhad adalah bank komersil berlesen yang beroperasi di Malaysia dengan ibu pejabatnya di Jalan Ampang, Kuala Lumpur. Citibank Berhad beroperasi sebagai anak syarikat Citigroup Holding (Singapore) Private Limited.

Memulakan operasi perbankannya di Malaysia pada tahun 1959, Citibank Berhad ditubuhkan pada tahun 1994.

Citibank telah menubuhkan pusat kecemerlangan strategik yang menyediakan operasi berpusat di Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor Bahru menerusi Citigroup Transactions Services (M) Sdn Bhd (CTSM, dahulu dikenali sebagai Citigroup Trade Services Malaysia) yang diperbadankan pada bulan November 1994.

Melalui CTSM, Citi menjadi bank pertama di Asia untuk memilih Malaysia sebagai lokasi untuk perkhidmatan BPO (Business Process Outsourcing) kewangan yang memanfaatkan kewujudan tenaga kerja besar, mahir, pelbagai bahasa di Malaysia.

Hari ini, Citibank Berhad mempunyai 11 cawangan yang tersebar di seluruh Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, Kuantan, Melaka dan Johor. Ia juga menyediakan akses pelanggan kepada wang tunai dan pelbagai perkhidmatan perbankan melalui 11,000 MEPS (Sistem Pembayaran Elektronik Malaysia) yang meliputi 2,000 lokasi di seluruh negara.

11. Deutsche Bank (Malaysia) Berhad

Deutsche Bank (Malaysia) Berhad menyediakan pelbagai perkhidmatan perbankan dan kewangan yang berkaitan di Malaysia.

Perkhidmatan ini termasuklah aktiviti menjual, perdagangan, dan struktur produk pasaran kewangan, seperti FX, kadar, kredit, dan kewangan berstruktur; ekuiti dan produk berkaitan ekuiti; derivatif berdagang-tukaran dan over-the-counter; dan pasaran wang dan instrumen yang diagihkan.

Syarikat itu juga menyediakan perkhidmatan kewangan korporat untuk penggabungan dan pengambilalihan, serta penasihat hutang dan ekuiti, dan perkhidmatan asal; dan perkhidmatan perbankan transaksi, termasuk pengurusan tunai, pembiayaan perdagangan dan perkhidmatan sekuriti. Di samping itu, ia menawarkan perkhidmatan perbankan Islam dan perkhidmatan penama.

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1967 dan berpusat di Kuala Lumpur, Malaysia. Deutsche Bank (Malaysia) Berhad adalah anak syarikat Deutsche Bank Aktiengesellschaft.

Senarai Bank Di Malaysia Yang Lain:

12. HSBC Bank Malaysia Berhad
13. Hong Leong Bank Berhad
14. India International Bank (Malaysia) Berhad
15. Industrial and Commercial Bank of China (Malaysia) Berhad
16. J.P. Morgan Chase Bank Berhad
17. MUFG Bank (Malaysia) Berhad
18. Malayan Banking Berhad
19. Mizuho Bank (Malaysia) Berhad
20. OCBC Bank (Malaysia) Berhad
21. Public Bank Berhad
22. RHB Bank Berhad
23. Standard Chartered Bank Malaysia Berhad
24. Sumitomo Mitsui Banking Corporation Malaysia Berhad
25. The Bank of Nova Scotia Berhad
26. United Overseas Bank (Malaysia) Bhd.

Bank Islam

Berikut pula adalah senarai bank Islam yang ada di Malaysia untuk rujukan anda.

1. Affin Islamic Bank Berhad
2. Al Rajhi Banking & Investment Corporation (Malaysia) Berhad
3. Alliance Islamic Bank Berhad
4. AmBank Islamic Berhad
5. Bank Islam Malaysia Berhad
6. Bank Muamalat Malaysia Berhad
7. CIMB Islamic Bank Berhad
8. HSBC Amanah Malaysia Berhad
9. Hong Leong Islamic Bank Berhad
10. Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad
11. MBSB Bank Berhad
12. Maybank Islamic Berhad
13. OCBC Al-Amin Bank Berhad
14. Public Islamic Bank Berhad
15. RHB Islamic Bank Berhad
16 Standard Chartered Saadiq Berhad

Bank Islam Antarabangsa

1 Alkhair International Islamic Bank Bhd
2 PT. Bank Muamalat Indonesia, Tbk

Institusi Kewangan Lain

1 ERF Sdn. Bhd.
2 Pengurusan Danaharta Nasional Berhad (now managed under Prokhas Sdn. Bhd.)

Hanya ini sahaja senarai bank di Malaysia untuk tahun 2021 yang dipetik daripada Bank Negara Malaysia.

 

3 thoughts on “46 Senarai Bank Di Malaysia 2021 Untuk Panduan Anda”

Leave a Reply